Isolatie en/of Na-isolatie kan op diverse manieren, bijvoorbeeld:

 1. Vloer
 2. Spouw / buitengevels
 3. Beglazing
 4. Dak

VLOER

Het isoleren van de vloer of kruipruimte is een effectieve manier van energiebesparing. Veel aandacht zal besteed moeten worden aan koudebrugvoorzieningen.
Mede afhankelijk van het vloertype kan het meest gunstige isolatiemateriaal geadviseerd worden, inclusief aandacht voor blijvende isolatie.

SPOUW / BUITENGEVELS

De eerste stap tot het klimaat vriendelijk maken van woningen is het reduceren van energieverlies door gevels. Er zijn harde en zachte isolatiematerialen en eventuele massieve damp-open materialen. Mede afhankelijk van geluidsbelasting en gevelmateriaal kan advies uitgebracht worden.

BEGLAZING

Bij enkel glas, zoals soms nog voorkomt in oudere woningen, zal de warme lucht binnenshuis aan het glas afkoelen en onder bepaalde omstandigheden treedt condensatie op wanneer de temperatuur buitenshuis lager is. Het glas geeft de warmte door naar buiten en uiteraard ook de kou naar buiten. Dubbel glas kan met of zonder gasvulling geleverd worden. Omdat lucht een hoge warmteweerstand heeft, wordt er minder temperatuurverschil doorgegeven.
De lucht in de tussenruimte – de spouw – moet droog zijn, omdat anders condens zou optreden. Dit kan men merken aan een wazige schijn in de ruit of soms zelfs vocht tussen de ruimte. Ook kan het glas, z.g. (tripleglas) drievoudig worden uitgevoerd met 2 luchtlagen.

Er zijn diverse soorten isolatieglas, bijvoorbeeld:

 • HR glas
 • Geluidsisolatie glas
 • Brandwerend isolatie glas
 • Zonwerend isolatie glas
 • Zelfreinigend isolatie glas

Let op: ook de materiaalkeuze en beslag van kozijnen, ramen en deuren moeten afgestemd zijn op de beglazingskeuze.

DAK

Warme lucht stijgt op en verdwijnt voor een deel, gemiddeld 12 %, door het dak. Gemiddeld zit 40% van de kieren in een huis in het dak of in de aansluiting van dak naar gevel. Het is daarom van belang bij dakisolatie dat ook alle naden en kieren goed af te dichten en vol afgedicht worden. Het isoleren van het dak leidt tot een forse energiebesparing mits op de juiste manier aangebracht.

U kunt uw dak op verschillende manieren (laten) isoleren:

 • Isolatie aan de binnenzijde van het dak;
 • Isolatie aan de buitenzijde van het dak;
 • Isolatie van de zoldervloer.

Harde dakisolatie heeft een lange levensduur en zachte dakisolatie is beter voor geluidsoverlast.

Contact

We zijn momenteel niet online aanwezig. Laat uw bericht achter.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt
Managed by Kjenmarks - Wordpress specialisten